2024.05.22.

Nyílt levélben kér a közismert ukrán költő: drága kárpátaljai magyarjaink!

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Andrij Ljubka nyilvános levelét változtatás nélkül, a költő saját fordításában közöljük:

„Друзі, поширюйте переклад угорською! Kárpátaljai Magyar ismerőseimhez szeretnék fordulni!

Magyarország betiltotta a halált okozó fegyverek átszállítását Ukrajna részére saját területen keresztül. Szerintem ez nem csupán csak egy barátságtalan gesztus, hanem egy aljas, gyáva és egyben szégyenletes tett miközben az egész világ segítséget nyújt számunkra. Főleg attól a néptől melynek fővárosát 1956-ban orosz tankok rombolták.

Arra szeretnélek megkérni benneteket, Kárpátaljai Magyarokat, forduljatok azzal a kéréssel Magyarország Kormánya felé, hogy ezt a döntését bírálja felül. Facebook bejegyzések, kollektív levelek és petíciók benyújtásával… Végül is Kárpátalján kettő Magyar politikai part is létezik – itt a cselekedetek ideje. Úgy gondolom, hogy e nehéz időkben ki kell állnotok Ukrajna védelméért.7

Hisz mindannyiatoknak ukrán címeres igazolványa is van. Ukrajna – a ti országotok és ez az aljas háború ellenetek is szól, Ukrán Magyarok ellen. Többen is az Ukrán fegyveres és helyi erőkben szolgáltok, hazátokat véditek. Ukrajnát segítve, Magyarország Kormánya nektek is segít.
Ma az európai értékek, szabadságunk, választási jogunk, szuverenitásunk es függetlenségünk miatt harcolunk és halunk meg. Azért harcolunk ma, hogy az EU tagállama lehessünk ami a Kárpátaljai Magyarok érdeke is egyben. Mindannyiunk álma az, hogy EU és Ukrajna közt ne legyen határ és egy európai családban élhessünk ami holnap akár valósággá válhat. De ehhez a küzdelmünket támogatni kell.

Legyünk őszinték: nem csupán fegyver szállítási lehetőségről van szó, Magyarország területen keresztül Ukrajnának, mert vannak megbízható partnereink is szomszédságukban akik ingadozás és feltétel nélkül támogatnak minket ebben a nehéz időben. Legfőképpen a méltóságunkról szól ez, hisz nekünk veletek egy országban kell élnünk és egymásnak szemébe kell néznünk, kezet kell adnunk majd. Szeretném ha a háború után nem lenne szégyen érzete senkinek.

Mert ez a háborús időszak maszkokat tép le es mindent a helyére tesz. Oldalt elüldögélve, homokba dugva fejünket nem fog menni – álláspontot kell foglalni és bátorsággal azt képviselni. Olyan bátorsággal mint hadseregünk Ukrajna és Európa határait ma azt védi. Biztos vagyok benne, hogy a kárpátaljai magyarok 100%-a Ukrajnát támogatja ebben az igazságtalan háborúban.
Ezért kérem nyilvánosan mondjátok ezt el Magyarországnak és Magyar Kormánynak. Nekünk szükségünk van a segítségetekre drága kárpátaljai magyarjaink!”


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük