2024.06.12.

Kimondta végre Brüsszel: a korrupció miatt nem ad pénzt Orbánéknak

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

20 százalékkal csökkentené Brüsszel az uniós forrásokat a Magyar Kormány irányába, mivel az Európai Bizottság szerint rendszerszintű a korrupció a közbeszerzéseknél.

Az Európai Bizottság csökkenteni kívánja a Magyarországnak járó uniós pénzeket az ország „rendszerszintű korrupciós problémái miatt. A brüsszeli Politico szerint Johannes Hahn költségvetési biztos a Biztosok Kollégiumának írt levelében úgy fogalmazott:

„A magyar hatóságok rendszerszinten képtelenek vagy nem akarnak megelőzni olyan döntéseket, amelyek sértik a hatályos törvényeket a közbeszerzéseket és az összeférhetetlenséget tekintve, azaz nem tudják vagy nem akarják megfelelően kezelni a korrupció kockázatát.”

A rendszerszintű korrupció – különösen a közbeszerzéseknél – azt jelenti, hogy veszélyben forognak az uniós közpénzek Magyarország esetében, áll a levélben, amely egyébként itt is elérhető.

Hahn szerint az alapok 70 százalékát fagyasztanák be a kohéziós források három programjánál. Daniel Freund Zöld-párti európai parlamenti (EP) képviselő becslése szerint ez a hétéves uniós büdzséből Magyarországnak járó pénzek mintegy húsz százalékát érintené.

A német EP-képviselő úgy véli: helyes, hogy a Bizottság végre be akarja fagyasztani a Magyarországnak járó pénzeket, de több milliárd euró uniós pénz továbbra is ki van téve „Orbán Viktor miniszterelnök rendszere” korrupciójának.

Magyarországgal szemben április végén indította meg a Bizottság az újabb uniós források befagyasztásával fenyegető jogállamisági eljárást. A kormány augusztus végi válaszlevelében rekordmértékű szigort és átláthatóságot ígért az uniós pénzek felhasználásában és a közbeszerzéseken annak érdekében, hogy Brüsszel megnyissa az elzárt uniós pénzcsapokat, valamint ne fagyasszon be újabb pénzeket.

forrás: privátbankár.hu.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük