2024.06.12.

13 érv, amivel nem tud mit kezdeni egy fideszes

Gyurgyány Ferenc, miniszterelnök nyilvános vitára hívta meg Orbán Viktor volt miniszterelnököt, a Fidesz elnökét a Parlament Munkácsy termébe. 2005.07.08. Fotó: Nehéz-Posony Kata

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Olvasónk küldte Bruck András publicista, író posztját a Facebookról, amiben összefoglalja, milyen érveket lehet felhozni egy fideszessel szemben:

„Egy ismerős megállított az utcán, és azt kérdezte, hogy miért szavazzon az ellenzékre, soroljam fel az indokaimat. Azt feleltem, hogy az hosszú lenne, de nagyjából azért, mert 12 év még a demokráciák többnyire tisztességes, a természetes emberi gyarlóságok kereteit nem szétfeszítő, az ország törvényeit nem a maga hasznára fordító miniszterelnökből is elég a szavazóknak. Egy Putyin-párti, Nyugat-ellenes, demokrácia ellenes, az állami bevételekkel parlamenti korlátok nélkül, tetszése szerint rendelkező miniszterelnökből pedig egy hónap is sok. Ezért, mondtam, számomra a szavazás tétje: marad Orbán vagy végre bukik, maradunk az EU-ban vagy Orbán előbb-utóbb kiléptet bennünket. Tehát miért szavazzunk az ellenzékre, és miért ne Orbán Viktorra?

 1. mert három terminus, 12 év alatt minden országvezető amortizálódik, az öregedő diktátorok pedig, mint amilyen a magyar miniszterelnök is, tovább degenerálódnak és a hatalmuk megtartásához még keményebb eszközöket vesznek igénybe.
 2. mert a döntései arra utalnak, hogy az orosz elnök irányítása alatt áll. Aki éppen most háborús bűnök sokaságát követi el egy igazolhatatlan háborúban, Orbán mégis kitart mellette. Vajon miért, amikor mindig mindent és mindenkit elárult, neve Európa-szerte az áruló szinonimája?
 3. mert az egykor könnyedén odavetett mondása, hogy „van élet az EU-n kívül is”, kezd a megvalósítás fázisába lépni. (Ha nem így lenne, nem utasította volna el azt a friss ellenzéki beadványt, hogy az EU-ból és a NATO-ból való kilépésünkről népszavazással a nép határozhasson.)
 4. mert kizárólag zsarnoki rendszerekkel és azok vezetőivel képes jó viszonyt fenntartani.
 5. mert velünk baráti viszonyban levő országok nélkül Magyarország érdekérvényesítő ereje nulla.
 6. mert örökös harcban él, a saját elméjén kívül nem ismer más valóságot. A totalitárius agy számára mindenki ellenség.
 7. mert a személye már nem csak az EU-ban nem kívánatos, de Putyinhoz fűződő tisztázatlan viszonya a V4-ek vezetőit is eltaszítja Magyarországtól.
 8. mert az orosz elnök Novák Katalin államfővé választása ürügyén azt üzente, hogy bízik az orosz-magyar kapcsolatok további erősödésében.
 9. mert kizárólag ellenzéki győzelemmel rendezhető Magyarország és az EU viszonya. Orbánnak még egy esetleg újrakoreografált pávatánccal sem lenne többé se szava, se hitele az EU-ban. De nincs is ilyen szándéka, ha alkalma nyílik rá, ki fogja léptetni Magyarországot az EU-ból.
 10. mert Orbán Lukasenka és Putyin politikai ikertestvére. Ha tudni akarod, milyen jövőt szán Magyarországnak, kövesd, mit tesznek azok.
 11. mert, amíg ő hatalmon lesz, Magyarország sodródó, vergődő, hanyatló ország marad.
 12. mert a gazdaságpolitikája teljes kudarc: az infláció száguld, a forint egyre veszít az értékéből, az árak meredeken nőnek.
 13. mert nem előre megyünk, hanem hátra.”

Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük