2024.04.22.

És most mivel fog érvelni Orbán az oroszok mellett: Amerikából is jön gáz

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Egy hosszú távú gázpiaci megállapodást kötött ma egymással az Európai Unió és az Egyesült Államok az orosz fosszilis energiahordozókról való leválás és az európai energiabiztonság fenntartása érdekében – jelentette be pénteken délelőtt egy közös közleményben az EU és az Egyesült Államok. A megállapodás lényege, hogy az Egyesült Államok már idén további 15 milliárd köbméter cseppfolyósított földgázt küld Európába a gáztárolók minél magasabb szintű feltöltése érdekében, 2030-ig pedig fokozatosan évi 50 milliárd köbméterre növelik az amerikai LNG-szállításokat, amellyel párhuzamosan az európai LNG fogadó és szállító infrastruktúrát meg kell erősíteni, közben pedig a 2030-as és 2050-es klímacéloknak is meg kell felelni. – írta meg a Portfolio.

Az EU-csúcs után is találkozott egymással Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és ezután jelentették be egy közös sajtónyilatkozatban, illetve közös közleményben a gázmegállapodás kereteit. Ennek lényege:

  • Az orosz fosszilis energiahordozókról való minél előbbi, legkésőbb 2027-ig tervezett európai leválás megvalósításának egyik fontos csatornája lesz az, hogy az Egyesült Államok megnöveli az EU felé szállított cseppfolyósított földgáz (LNG) mennyiségét.
  • A most bejelentett terv az, hogy már áprilistól kezdve még több LNG-t küldenek az amerikaiak, és év végéig ez a többlet szállítás legalább 15 milliárd köbmétert fog elérni. Ez havi átlagban közel 2 milliárd köbméterrel több szállítást fog jelenteni, hiszen az évből 8 hónap van hátra. Az amerikaiak már az elmúlt 3 hónapban is rekordmértékűre pörgették fel a világszintű és benne az európai LNG-szállításaikat (összesen havi kb. 11 milliárd köbmétert küldtek a világba, amelyből havi közel 2 milliárd köbméter volt az EU-ba érkező átlagos mennyiség; tavaly ugyanis az amerikai cégek összesen 22 milliárd köbméternyi LNG-t exportáltak az EU-ba). Így tehát a most megcélzott idei plusz havi közel 2 milliárd köbméternyi szállítás csaknem duplázást jelent, de a valóságban erősen kérdéses, hogy idén teljesülni fog-e. Ennek két főbb oka van: már eddig is kapacitásai határán termelt az amerikai LNG-infrastruktúra, másrészt a fogadó oldalon, Európában is vannak korlátok. Ezeket pedig nem lehet egyik pillanatról a másikra feloldani. A Bizottság orosz gázról való leválási terve a minap azt vázolta, hogy idén év végéig összesen 50 milliárd köbméternyi plusz LNG-t lehetne importálni az EU-ba, így tehát ennek közel harmada jönne Amerikából a most bejelentett 15 milliárd köbméteres terv segítségével. A többi kétharmad nagy része egyéb (katari, novrég, japán stb.) irányokból jöhet össze.
  • A megállapodás fontos hosszabb távú része, hogy 2030-ra az amerikaiak évi 50 milliárd köbméterre fogják megnövelni az LNG-szállításukat Európába, amihez európai oldalon további LNG-terminálokat és vezeték kapacitásokat kell környezetbarát módon kiépíteni és közben nem tévesztheti szem elől Európa a 2030-as és 2050-es klímacélt sem, azaz a zöld átállás során a gázfelhasználásra mint átmeneti, köztes stratégiai termékre kell tekintenie.
  • Az EU27 teljes gázfelhasználása 2020-ban 400 milliárd köbméter volt, amiből az orosz import 155 milliárd köbmétert tett ki (39%), és ezt tervezné idén év végéig nagyon optimista feltételezéssel kétharmadával csökkenteni az Európai Bizottság. Az amerikai LNG-szállítás tehát még a megnövelt volumennel együtt is csak töredékét fogja kitenni az egész éves uniós gázfelhasználásnak, de ahogy haladunk előre az időben, a 2030-ra megcélzott évi 50 milliárd köbméteres LNG-szállítás már az akkori gázfelhasználásnak jelentősebb szeletét teszi majd ki. Az amerikai mellett egyébként várható, hogy a norvég és katari LNG-szállítások is megnőnek majd, illetve egyéb vezetékes kapacitások is fokozódnak/kiépülnek (Algéria, Azerbajdzsán, stb.). Így az orosz gázfelhasználást 2027-re ezek együtteseként igyekszik nullára redukálni az uniós közösség.
  • Az EU-USA gázmegállapodás fontos része az, hogy Európa törekszik a klímavédelmi célokkal összhangban a mérsékelni a fosszilis energiafelhasználást, így energiahatékonysági és zöld átállást segítő megoldásokat is stratégiai szinten támogatni fognak.
  • A megállapodás rögzíti, hogy az amerikai LNG-szállítások „árképletének tükröznie kell a hosszú távú piaci fundamentumokat, a keresleti és kínálati oldal együttműködésének stabilitását, valamint azt, hogy ez a növekedés összhangban álljon közös nettó nulla kibocsátási célkitűzéseinkkel. Az árképletnek különösen figyelembe kell vennie a Henry Hub földgáz spot piaci árát és más stabilizáló tényezőket.”

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot tett az európai gáztárolók kötelező feltöltési mechanizmusára, amelynek jegyében idén októberre 80%-ra, jövő októberre 90%-ra kellene tölteni a tárolókat, emellett különféle együttműködési kereteket is vázolt (benne akár közös gázvásárlást is javasolt, erről ezekben az órákban döntenek az EU-s vezetők a csúcstalálkozón), illetve azt is, hogy a gáztároló üzemeltetőknek egy új igazolási folyamaton kell átesniük, és a harmadik országbeli (pl. orosz) tulajdonú gáztárolóknál ez oda vezethet, hogy elveszítik a tároló tulajdonjogát, hogy az európai ellátásbiztonságot így is fokozni lehessen.

A csökkenő orosz gázvásárlást (bizonytalan szállítást), illetve ezzel együtt a megnövelt tároló feltöltési terveket tehát tényleg csak fokozódó egyéb beszerzési forrásokkal lehet megoldani, ezt is szolgálja tehát a mostani amerikai megállapodás. – írja a szaklap.

Tehát: bármit is mond Orbán, van alternatívája az orosz gáznak.

 


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük