2024.06.12.

Barack Obama keményen beleállt Orbánékba

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Élesen kritizálta a közösségi média működését Barack Obama csütörtökön a Stanford Egyetemen tartott beszédében, írja a TechCrunch. Az Egyesült Államok korábbi elnöke az egyetem kiberpolitikai központja és saját alapítványa közös rendezvényén a rossz példák között említette Magyarországot is.

A közel egyórás előadás fő témája a dezinformáció terjedése és a közösségi média volt. Obama napjainkat a történelem „egy újabb viharos, veszélyes pillanatának” nevezte, külön megemlítve az orosz beavatkozást a 2016-os amerikai választásba és a lassan két hónapja tartó ukrajnai háborút.

„Az olyan emberek, mint Putyin – és Steve Bannon – megértették, hogy az embereknek nem muszáj elhinni az álhíreket ahhoz, hogy gyengítsék a demokratikus intézményeket” – mondta Barack Obama.

Az exelnök szerint bőven elég a köztereket elárasztani álhírekkel és így kérdéseket ébreszteni az emberekben ahhoz, hogy elbizonytalanodjanak. „Putyin még a 2016-os amerikai választások előtt rájött, hogy a közösségi médiát épp az ilyen küldetésekre tervezték” – nyomatékosította a politikus.

Oroszország mellett negatív példaként hozta fel többek között hazánkat is: „Autoriter rezsimek és erős emberek szerte a világon Kínától Magyarországig, a Fülöp-szigeteken és Brazíliában megtanulták arra használni a közösségi médiát, hogy a platformok segítségével a népet olyan csoportok ellen fordítsák, akiket nem kedvelnek” – jelentette ki Obama.

Az előadás vége felé még egyszer szóba hozta Vlagyimir Putyint, akiről azt mondta: a közösségi média segítségével gyűlöletkampányokat folytat belföldi ellenfeleivel szemben, delegitimizálja a demokráciát, és az ukrajnai háború fontos eszközeként tekint a felületekre. Obama attól tart, ha nem történik meg a közösségi média szabályozása, a helyzet csak rosszabbodni fog.

A 60 éves politikus éppen ezért az iparág keretek közé szorítását szorgalmazza. Példaként hozta fel, hogy korábban olyan új találmányokat, mint az autókat, a repülőgépeket vagy a gyógyszereket is szabályozták a közbiztonság érdekében. Bár a vállalatok eleinte mindig arra panaszkodnak, hogy a szabályok elfojtják a innovációt, valójában mindig kiderült, hogy ez nem igaz.

Szöveg: szeretlekmagyarorszag.hu


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük