2024.07.23.

Kiárusítja a földvagyont Orbán – na, vajon kié lesz?

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Néhány hónap múlva hatalmas állami földeladási hullám indulhat: a költségvetési törvény alapján 300 milliárd forintnyi termőterületet értékesíthet a kormány. A nemzeti tulajdonban lévő területek gyors kiárusítását stratégiai és szakmai szempontok nem indokolják. A még megmaradt szántók mellett elsősorban nemzeti parkokhoz tartozó réteket és legelőket adhatnak el. – írja a novekedes.hu.

Vaskos meglepetést tartalmaz az agrárium számára a jövő évi költségvetést megalapozó törvény azzal, hogy 300 milliárd forintos bevételt irányoz elő 2023-ra az Agrárminisztériumhoz tartozó nemzeti földalapnál. Az állami földek vagyonkezelését végző szervezetnek – amely ma Nemzeti Földügyi Központ elnevezéssel működik – az előírt bevételt ingatlanértékesítésekből kell elérnie, amely egyértelműen a még meglévő állami termőföldvagyon jelentős részének eladását jelentheti. E szempontból elméletileg mintegy 1,7 millió hektár jöhetne szóba, mivel az állami tulajdonú termőföldek ma körülbelül ekkora területet képviselnek.

Nagy István agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter egyes földalapos értékesítési akcióknál – a 3, illetve 10 hektár alatti állami területek pályáztatás nélküli, egyszerűsített eladásánál – 1,3 millió forintos hektáronkénti átlagár elérését valószínűsítette 2021-re.

Bár a kormány több vállalatra is stratégiai partnerként tekint, számukra a területeket nem lehet felajánlani, mert a földügyi szabályozás jogi személyek földvásárlását továbbra is tiltja.

Azért nem kell izgulni, biztos megtalálja a módját Orbán, hogy a maradék állami földvagyon is a NER-nél kössön ki.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük