2024.04.22.

Fájdalmas gyomros Orbánnak: vissza kell adni a lenyúlt pénzt

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Az Orbán-rendszerben gyakorlatilag az államigazgatás törzsébe épített be a korrupciót – ez látszik az évek óta egyre jobban kibomló Microsoft-botrányból. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon keresztül (ami az állam legnagyobb beszerzésekkel foglalkozó központi szerve és amely a minisztériumok és hivatalok sok milliárdos beszerzéseit intézi) úgy vásároltak Microsoft-termékeket az állami szervek részben EU-s pénzből, hogy azok jelentősen túl voltak árazva.

Az ügy éppeni állásáról így ír a telex: „Az ügy lényege, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenceket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek.

A botrány idején a NAV, az Országos Rendőr-főkapitányság és a Legfőbb Ügyészség is vett Microsoftot a HVG szerint.

Az ügyben az unió csalás elleni hivatala, az OLAF is nyomozást indított, mert az érintett szoftverbeszerzések egy részéhez Magyarország az Európai Regionális Fejlesztési Alapok és az Európai Szociális Alapok forrásait is igénybe vette, írja a lap.

A HVG szerint az OLAF 2021 decemberében részben lezárta a magyarországi Microsoft-ügyben indított nyomozását, és javaslatot tett az Európai Bizottságnak, hogy a szoftverlicencekért kifizetett összegek egy részét zárja ki az uniós társfinanszírozásból. A lap szerint ez azt jelenti, hogy a Bizottság visszafizettetheti Magyarországgal a szoftverbeszerzésekre igénybe vett uniós források egy részét, mivel az OLAF szerint azokat szabálytalanul költötték el.”

A szomorú az ebben a történetben, hogy a visszafizetés a mi adóforintjainkból fog menni.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük