2024.07.23.

Elkezdődött a végjáték: Kína beavatkozik

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Kína a világ azon nagyhatalma, aki eddig még nem szállt be az orosz-ukrán konfliktusba. Nem is csoda, hiszen közvetlenül nem érintett, és neki csak jót tesz, ha a világ vezető konkurens hatalmai egy háborúval vannak elfoglalva. Oroszországnak eddig ez jól jött, ott maradt Kína utolsó védbástyának, akihez fordulni lehet – de úgy tűnik, a szankciók tetőfokra hágása miatt kialakuló orosz krízishelyzetben Kína alávág az oroszoknak. Ezzel a lépéssel pedig lassan elfogy a levegő külföldön és belföldön is Putyin körül, az orosz államcsőd pedig közelít.

A HVG tudósítása szerint: Felfüggeszti valamennyi üzleti tevékenységét Oroszországban és Fehéroroszországban az Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank (AIIB), amelyet épp azért hoztak létre 2016-ban, hogy ellensúlyozza a Világbank és az EBRD nemzetközi befolyását.

Az ukrajnai katonai agresszió miatt egyre súlyosabb szankciókkal büntetett Moszkvának éppen most lenne szüksége az AIIB-re, ám a kínai kezdeményezésre létrehozott pénzintézet – arra hivatkozva, hogy mindenáron meg kívánja védeni pénzügyi integritását – mégis tevékenysége felfüggesztése mellett döntött. Az AIIB-ben Kína a voksok 27 százalékával rendelkezik, míg Oroszország részesedése hat százalék.

Az AIIB-vel egy időben ugyancsak bejelentette oroszországi tevékenységének a felfüggesztését a sanghaji központú Új Fejlesztési Bank is. A döntések arra utalnak, hogy minél jobban elszigetelődik a világtól Oroszország és az Ukrajna elleni katonai akcióhoz segítséget nyújtó Fehéroroszország, annál inkább csökken a szövetségesek támogatási kedve is. – írja a híroldal.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük