2024.07.24.

7 vezér mondta a beszédet március 15-én – összefoglaltuk, miről

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Márki-Zay Péter a Műegyetem rakparton az országgyűlési választással kapcsolatban úgy fogalmazott: „mi hisszük azt, hogy a hatalom a népé, hogy Dávid legyőzi Góliátot. Hisszük, hogy április 3-án Magyarország visszatér a történelem jó oldalára, Magyarország győztes lesz végre, hogy újra nép leszünk, hogy újra nemzet leszünk, hogy újra büszkén mondhatjuk ki, akármerre járunk is a világban, hogy magyar vagyok”.
Azt kérte az ellenzéki szimpatizánsoktól, hogy győzzenek meg még három embert, és akkor kétharmaddal tudják leváltani „Magyarország történelmének legkorruptabb kormányát”. Megjegyezte, hisz a csodákban és nem törik le a közvélemény-kutatások, mert ő az a politikus, aki soha nem nyert közvélemény-kutatást, de választást egyetlenegyet sem veszített el.
Márki-Zay Péter szerint Magyarország ma már nem egy népet jelent a világ számára, hanem egyetlen arcot, mivel „egy ember kisajátított minket”. Miközben a hallgatóság azt skandálta, „Orbán, takarodj!”, az ellenzéki politikus úgy folytatta, emiatt az arc miatt ítélik meg a magyarokat, egy ember miatt, aki hol ide fordul, hol oda, „kisstílű játszmáit játssza” a világ politikai színpadán, aki felelős azért, hogy 1848-cal ellentétben most egyre többen szégyenkeznek azért, hogy magyarok.
Az áprilisi választáson arra kell szavazni, hogy ismét „egy nép legyünk” és ne „kívülállók saját hazánkban” – hangoztatta. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy ember akarja megmondani, milyenek vagyunk, kit és hogyan szeretünk, miről mit gondolunk.
Márki-Zay Péter azt is elfogadhatatlannak nevezte, hogy „33 évvel a győztes rendszerváltás után ismét vesztesek lettünk a saját hazánkban”. Ezúttal nem külső kényszer, hanem saját vezetőnk önzése és hatalomvágya miatt választottuk a lemaradó Keletet a fejlődő Nyugattal szemben, a rabságot a szabadsággal szemben, a gyűlöletet a szeretettel szemben. Önként mentünk vissza a történelem rossz oldalára – mondta. Szerinte soha nem volt még ilyen egyszerű a választás: a Kelettel szemben Európát kell választani.
Kitért arra is: az ellenzék attól erős, hogy sokféle. Szerinte az, amit az ellenzék négy év kemény munkájával, pártokkal és civilekkel felépített, azoknak is békésebb és biztonságosabb országot kínál, akik nem rájuk szavaznak.
A miniszterelnök-jelölt hitet tett egy szerető és gondoskodó, igazságos és biztonságos Magyarország mellett, valamint megerősítette euroatlanti elkötelezettségét és kiemelte az ellenzéki pártok több választási ígéretét is.

A nagygyűlésen Iványi Gábor lelkész arról beszélt, „nincs magyar szabadság világszabadság nélkül”, és „Közép-Európában nincs köztes tér a nyugati szabadság és a keleti zsarnokok között”.

Az ellenzék 12 pontját sorolva „a fideszes propaganda eltörlését” követelte Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki önálló egészségügyi és oktatási tárca felállítását szorgalmazta.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke a valós parlamenti képviselet, a törvény előtti egyenlőség és a jogállam megteremtését nevezte céljuknak, a hatalmat pénzzé alakító rendszer felszámolását ígérve első lépésként. Egységre hívott a békéért, a szabadságért és Magyarországért Jakab Péter Jobbik-elnök. Úgy fogalmazott: ahol a pártok összefognak, ott kormányt váltunk, ahol a nemzet fog össze, rendszert is.

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke új földosztást, felszabadított gazdatársadalmat, független igazságszolgáltatást ígért.

Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az otthonok és a megélhetés védelmét ígérte. Közlése szerint az előbbit hatékonyabb hadsereggel, utóbbit megfékezett árakkal, méltó juttatásokkal, az euró bevezetésével érnék el.

Az euró mihamarabbi bevezetését, a mostaninál hatékonyabban működő Európát és az oktatás szabadságát követelte Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő.
Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke azt emelte ki: napjainkban nemcsak az ukrán állam, nemzet szabadságáért folyik a harc, hanem „a mi jövőnkért is”, és e küzdelemben tisztességes, becsületes embernek nem lehet kétsége, melyik oldalra áll. Szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök víziója autoriter, cenzúrázó, korrupt, a törvényesség helyett az erő kultuszát hirdető állam, és nem szabad elhinni, hogy az orosz elnök előtti kapituláció a biztonság kulcsa volna. Szerinte csak akkor lehet ellenállni az agressziónak, ha egész Európában sikerül eltávolítani a hatalomból a kapitulációt hirdető politikusokat.

A nagygyűlés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a résztvevők némán emlékeztek meg az ukrajnai háború áldozatairól. A rendezvényen elénekelték A hatalom a népé című ellenzéki kampánydalt, elhangzott Petőfi Sándor Nemzeti dal és A XIX. század költői című verse is.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük