2024.06.12.

Erőmérő: A hatalom a népé nagygyűlés vs. Békemenet

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Nemzeti ünnepünkön, március 15-én mindkét nagy politikai tábor gyűlést tartott: a Fideszesek birkameneteltek békemeneteltek, az ellenzéki tábor hívei nagygyűlést tartottak.

Mindkét rendezvényen tömegek vonultak fel, a reflexiók jó része pedig azzal foglalkozik, hol mennyien voltak, kinek mennyire sikerült erőt demonstrálni. De több ez puszta számok összevetésénél, hiszen almát és körtét forma szerint nincs túl sok értelme összehasonlítani.

A Békemenet egy régóta létező, soksok millióból vagy milliárdból összetett rendezvény, amelyet november óta harsog a köztévé, és amelyet több száz fős apparátus tesz össze az ország teljes területéről szisztematikus mozgósítással, szállítással, szükség szerint honorálással – a rákölthető pénznek nincs határa. Célja, hogy Orbán hazugságait egy nagyközönség, sokezres biodíszlet-massza legitimálja – és ez bemutatható legyen az M1-en.

Ezzel szemben az ellenzéki nagygyűlésre a szervezés, szállítás minimális erőforrások felhasználásával történt, a legtöbben szervezetlenül jöttek el, az egybefüggő tömeg nagy része olyan budapesti volt, aki meggyőződésből ment ki az interneten meghirdetett eseményre. Belátható: vidékről felautózni/buszozni/vonatozni ünnepnapon egy olyan rendezvényre, amit online is lehet követni – egy átlagos ellenzéki szavazónak nem feltétlenül van ilyen elhivatottsága, főleg, hogy ezen az oldalon nem divat a vezérkultusz. És még így is nagyobb tömeg volt, mint eddig bármelyik ellenzéki megmozduláson.

Hogy többen voltak a Békemeneten, érthető és nem meglepő. Jelenteni nem jelent semmit, a meccs végére nézve nem lettünk okosabbak, továbbra sem lehet tudni, melyik oldalnak hány szavazója lesz. Az M1-en élő fidesz szavazók kaptak egy sokadik ‘Orbán a mi vezérünk’ bejátszást, a békementelő pár százezer ember eddig is oda szavazott.

Az ellenzéki tábornak viszont jót tett ez a nagygyűlés, aki ott volt, hitet merített a sokaság erejéből és az ellenzék vezetőiből. Látszott, hogy a pártok vezetőinek együttműködése összeért, ütőképes csapattá fejlődött, a jelenlévő tömeggel pedig súlya lett annak a mondatnak, hogy „Megvan az erő!”.

Mindkét rendezvény elérte a célját, csak ezek között a célok között volt óriási különbség. Míg az ellenzéki nagygyűlés adott egy löketet a tábornak, addig a Békemenet csak azt tudta felmutatni, amit eddig is tudott mindenki.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük