2024.07.23.

450 milliós Fidesz-lopást leplezett le az ellenzéki politikus

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármester hatalmas Fideszes önkormányzati közpénz lopást leplezett le.

Sportcél” – időmérő eszközként könyveltek luxuskarórákat, például Rolexet a II. kerületi sport kft.-nél. És nem ez volt az egyetlen elképesztő költés.

Valaki tízmilliós luxusórákat vett, luxushotelekben szállt meg a társaival, és milliós luxusruhákat vásárolt a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző ügyvezetőjének regnálása alatt – a kerületi Nonprofit Kft. feljelentést tett.
Elképesztő eredménnyel zárult a társaság felügyelő bizottsága által indított könyvvizsgálói vizsgálat, amelynek célja az volt, hogy kiderítse, hogyan gazdálkodott a II. Kerületi Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. előző vezetése. A vizsgálat eredménye megdöbbentő: az uszodaberuházásért is felelős cég korábbi vezetésének időtartama alatt valakik a rendelkezésre álló dokumentumok, bizonylatok tanúsága szerint milliós luxusórákat, külföldi meccsbelépőket és első osztályú repülőjegyeket vásárolhattak, illetve luxushotelekben tölthették az idejüket a kerületi adófizetők pénzén. A kiadásokat ezek után teljes természetességgel úgy könyvelték, mintha azok a kerületi sportélet célját szolgálták volna, holott erről szó sincs.
Egy 2018-as kiküldetés után például „időmérő” eszközként könyveltek el egy 18600 eurós, azaz 6 061 326 forintos Hublot Big Bang karórát. A luxusóra semmivel nem tud többet „időmérőként”, mint egy ötezer forintos kvarcóra, nyilvánvaló tehát, hogy annak semmi köze a kerületi sportélethez. A poszthoz tartozó fotón egy ugyanilyen típusú óra látható az egyik előző vezető karján. Lehet, hogy ugyanarról az „időmérő” eszközről van szó?
Egy másik alkalommal, 2019 január elején a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát. A számla megjegyzésében időmérő eszközként volt feltüntetve az óra.
Egy 2019-es „kiküldetés során” a könyvelés szerint egy fő utazott, azonban a Grand Hotel del Mare luxusszálloda számlája szerint öt főt jelentettek be. Ugyanekkor keletkezett egy Gpticketshop.com számla is 1960 euró értékben, amiből kiderül: 4 fő a Forma 1-es Monacói Grand Prix versenyére vett belépőt a kerületi nonprofit Kft. pénzén. Nehezen belátható, hogy II. kerületi autósport hiányában miért lett volna a versenyen való részvétel hivatali cél, emellett nem ismert az sem, kik utaztak a kerületiek adójából Monacóba.
A vizsgálat talált egy 2017-es bulgáriai utazásból származó hotelszámlát 3677 euró értékben, ami limuzinszolgáltatást is tartalmazott, valószínűsíthetően egy Mercedes E osztállyal. Ugyanekkor vásároltak nadrágokat és kötöttárut a luxuscikkeket árusító Burberry boltban összesen több mint 2 millió forintért. Nem ismert, hogy kinek és miért.
Egy korábbi kiküldetés alkalmával hat fő utazott Barcelonába, ahol ötcsillagos szállodában szálltak meg 5056 euróért (Hotel Arc Barcelona). Vásároltak 5 db jegyet az FC Barcelona – Valencia FC mérkőzésre fejenként 191 euróért, míg a repülés első osztályon 1 113 640 forintba került. Az utazás hivatalos célja nem ismert.
Ahogyan az sem, miként kapcsolódik az utánpótlás-nevelési feladatok ellátásához egy New Yorkban keletkezett 2017-es számla a Bergdorf Goodman Hotelből 3386 USA dollár értékben. Hogy ki, és miért lakott ott, nem ismert, annyi viszont bizonyos, hogy a kerület tulajdonában álló nonprofit társaság fizetett.
Valakinek nagy kedvence lehetett a Burberry luxus márka, ugyanis a vizsgálat talált egy újabb, ezúttal olvashatatlan tartalmú számlát a Burberry-től 4185 euró értékben, reprezentációként elszámolva. Hogy mit reprezentálhatott az egyetlen vásárlás alatt több mint egymillió forintért beszerzett luxusruházat a gátlástalanságon és ízléstelenségen kívül, jó kérdés.
A vizsgálat megállapította azt is, hogy az előző ügyvezető regnálása alatt 100 milliós nagyságrendben egy másik egyesület költségeinek fedezésére költötték a kerület pénzét. Bevett gyakorlatnak számított például, hogy egy másik vízilabdacsapat helyett fizették ki a csapat nemzetközi útjainak egy részét, a vízilabdabírók Ritz-Carlton luxusszállodai számláit és járulékos költségeit, illetve a külföldi csapatok luxusszállodában keletkezett költségeit. Ezeket a vendégcsapatnak minden esetben meg kellett volna téríteni, ám ilyen bevétel nem szerepel a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. könyveiben. Kérdés tehát, miért a kerület fizetett a vendégek helyett, és kinél landolt a vendégcsapatok sok tízmilliós térítése?
A könyvvizsgálók álláspontja szerint az okozott vagyoni hátrány összege minimum 450 millió forint, amelyhez hozzászámítandó még az ÁFA összege, az esetlegesen felmerülő egyéb közterhek, bírságok összege.
A vizsgálat során feltárt események miatt a felügyelőbizottság egyhangú döntése alapján a II. Kerületi Sport és Szabadidősport Nonprofit Kft. ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a rendőrségen.

Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük