2024.05.22.

Dobrev Klára beváltotta ígéretét: jön az európai minimálbér!

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Dobrev Klára, a DK Európa Parlamenti képviselője néhány perccel a szavazás után osztotta meg az alábbi üzenetet a Facebookon:

„2019-ben az Európai Parlamenti választás kampányában nekünk, a DK politikusainak az egyik legfontosabb ígéretünk az volt, hogy el fogjuk érni az európai minimálbér bevezetését.

Azóta rengeteg munkaórát fektettünk ebbe, vitákon, megbeszéléseken és parlamenti üléseken szólaltam fel, de végül sok sok küzdelem árán sikerült elérnünk: lesz európai minimálbér szabályozás!

A Demokratikus Koalíció EP képviselőjeként büszkén jelentem be, hogy három év kemény munka után az Európai Parlament megszavazta az európai minimálbér szabályozást. Ez azt jelenti hogy a többi uniós tagország kormányhoz hasonlóan az Orbán-kormánynak is kötelessége bevezetni az európai minimálbér szabályozást, ami jelentősen emelni fogja a magyar minimálbért is.

Az idei évben például legalább 30.000 Ft-tal lenne magasabban minimálbér, mint enélkül az európai szabályozás nélkül. Ez egy hatalmas lépés az Európai Egyesült Államok felé, amelyben mi magyarok sem érünk kevesebbet más európainál és a mi munkánk sem ér kevesebbet mint más európaié.

Az európai minimálbér szabályozása gyakorlatban úgy fog működni hogy a magyar kormány többé nem határozhatja meg önkényesen a minimálbér összegét, a rendelet által előírt feltételeket kell figyelembe vennie, vagyis többé nem Orbán Viktor kénye-kedve dönti el, mennyi legyen a legkisebb összege.

Mi azt szeretnénk ha a mindenkori magyar minimálbér a mindenkori magyar medián bér 60%-a lenne: eszerint az idei nettó minimálbér is több mint 30.000 Ft-tal lenne magasabb a mostaninál. A magyar kormány ettől eltérhet, de csak minimálisan és azt is egyeztetnie kell az Európai Bizottsággal.

Most amikor már mindenért mi magyarok fizetjük a legtöbbet az európai unióban, a boltokban mi fizetjük a legtöbbet az élelmiszerért, épp itt volt az ideje, hogy a mi munkánk se érjen kevesebbet más európaiénál. El kell elérnünk, hogy ne csak az áraink hanem a béreink kis európaiak legyenek!

Ennek az első lépése az európai minimálbér bevezetése. Ha ez eddig is érvényben lett volna, akkor a minimálbérért dolgoztatott emberek már idén is több mint 30.000 Ft-tal kapnának több fizetést a jelenleginél, és ez minden magyar számára így fizetésemelést jelentene.

Megígértük megcsináltuk.”


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük