2024.07.24.

A minisztérium a Párt ökle: közel 100 milliót vesznek el Iványitól

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Maruzsa Zoltán 80 millió forintot vont el az Iványi Gábor lelkész vezette egyháztól. Az intézkedés háromezer, hátrányos helyzetű gyerek oktatását veszélyezteti – írja a Népszava a Jelen hetilap cikkére hivatkozva.

„Mint írják, a jogi helyzet rendezetlensége miatt Iványi Gábor levelet írt Maruzsa Zoltánnak, illetve a szociális ügyekért, vagyis immáron gondoskodásért felelős Fülöp Attila államtitkárnak, kérve, hogy „köztartozás alóli mentességet egyházi státuszunk végleges rendezéséig és a státusz jogellenes megvonásából származó kár Magyar Állam általi maradéktalan megtérítéséig, de legalább a következő tanév végéig, azaz 2023 augusztus 31. napjáig” a Belügyminisztérium biztosítsa. A köznevelési államtitkár erre érdekes választ adott. Július 22-én keltezett levelében felhívja a a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) figyelmét arra, hogy a köztartozás megfizetése alóli mentesítés célja az átmeneti nehézségek áthidalása. Az eseti mentesítés Maruzsa Zoltán olvasatában nem jelenti azt, hogy hosszú távon, évente meghosszabbítva kellene mentesíteni a köztartozások alól a köznevelési intézmények fenntartóit.

Az államtitkár felhívta Iványi Gábor figyelmét arra, hogy a köznevelés rendszerének működéséhez szükséges fedezetet az állami költségvetés és a fenntartó biztosítja, és ha nem elég az állami támogatás, akkor szedjen tandíjat, vagy biztosítsa másképp az intézmény zavartalan működését.

A lelkészből ez érthető módon megütközést váltott ki. „A mi iskoláinkban keveredik az oktatás a szociális szolgáltatásokkal. Az iskola centruma a felzárkóztatásnak, a tanulóink szülei bejárnak hozzánk mosni, mert gyakran nincs mosógépük vagy kikapcsolják az áramot náluk, élelmiszercsomagot, temetési segélyt, tűzifát kapnak, mikor mire van szükség. Hogy szedjek ezektől a családoktól tandíjat?” – tette fel a kérdést Iványi Gábor. Intézményeikben egyébként jelenleg háromezer hátrányos helyzetű gyermek tanul és kap szociális támogatást.

Azonban a belügyminisztérium egy másik államtitkára, Fülöp Attila – miután konzultált a kérdésben Pintér Sándor belügyminiszterrel – jóváhagyta a MET kérelmét.

Csakhogy Iványi Gáboréktól újabb 80 millió forintot vontak el, s az ügy jelenleg ott tart, hogy ez olyan szinten veszélyezteti az intézmények működését, hogy a dolgozók aktuális fizetésének utalása is ellehetetlenült, vagyis a MET iskoláiban tanuló gyerekek oktatása is veszélybe került.”

Orbán Viktor régóta támadja Iványi Gábort és egyházát, mit sem törődve az általuk működtetett és pótolhatatlan oktatási és szociális intézmények egész sorára. Iványi állja a sarat, sokadik harcát vívja meg a NER-rel, kitartása példaértékű minden ellenzéki számára.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük