2024.05.22.

Aggódhatnak a nagyszülők – ma van a nagy nap!

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Akinek van gyermeke és unokája az tudja, hogy az élet véget nem érő izgulás a felnövekvő családtag jövőjéért. Vannak ezen a hullámvasúton fontos pillanatok, amikor nagyon kell drukkolni: vizsgák, felvételik, állásinterjúk. Ilyen nap van ma is: ma írják a központi felvételit a nyolcadikosok, és a 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba jelentkező hatodikosok és negyedikesek.

Minden diáknak két tantárgyból kell megírnia egy tesztet: magyar nyelvből egy több mint 10 oldalast, matematikából egy 5 oldalast. Nem könnyűek ezek a feladatlapok, a teljesítményt viszont relatív módon érvényesül: aki jobb helyekre akar bejutni, annak a többieknél kell jobbnak lennie. Ha kíváncsi rá, mennyire emlékszik az általános iskolai tanagyagra, itt tudja kipróbálni tudását.

A nagy vizsganap kapcsán sajnos meg kell említenem, hogy a Fidesz-KDNP igen káros módon 16 évre csökkentette a tankötelezettség határát, ami könnyen vezetett el odáig, hogy nőtt a csupán 8. osztályt végzettek száma és csökkent a érettségizett, szakmát szerzőké. Az ellenzéki összefogás ezt a hibát kormányra kerülve orvosolni fogja, a 18. évig tartó tanköztelezettség mellett a lemaradók felzárkóztatására fogja helyezni a hangsúlyt.

A központi felvételivel kapcsolatban az Oktatási Hivatal az alábbi összefoglaló információkat tette közzé:

2022. január 22-én 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok. Szombaton 553 helyszínen csaknem 73 ezren felvételiznek.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 58 000-en jelentkeztek; a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin csaknem 9000-en, a 8 évfolyamoson több mint 5600-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából is vizsgáznak.

A vizsgázók számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10 fő tartózkodhat. Az intézményekbe történő beléptetésre vonatkozó további szabályokról (pl. lázmérés belépés előtt, kézfertőtlenítés, maszkviselés szabályai stb.) a jelentkezést fogadó intézmény vezetője saját hatáskörében dönt.

Azok a felvételizők, akik a január 22-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 27-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. A járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 4-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám – igazoltan – az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

A 2021/2022-es tanév felvételi eljárásában 544 középiskola (az érintett intézmények 48%-a) írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken.”

További információkat a témában itt talál.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük