2024.06.12.

Égne az arca Orbánnak, ha ezt elé mernék tenni

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

A közoktatási rendszer borzalmas állapotban van. Az elmúlt 12 évben elmaradt annak 20-25.000 épületnek a normális karbantartása, felújítása, ahol ma gyermekeinket tanítják, a tanárokat túlterhelték, de pénzt nem adtak nekik rendesen. És meg is van ennek a követkeménye: spirálba kerültek az iskolák.

Az alábbi képet a kispesti Puskás Ferenc Általános Iskola osztotta meg ezt a sztrájk alatt készült képet:

Az üres székek az iskola betöltetlen állásait mutatják, ezek szerint ebben a budapesti iskolában 8 szakember hiányzik jelenleg. ÉS! Számoljuk le, hányan vannak a különböző korcsoportokban a tanárok:

  • 40+ éves 19 pedagógus
  • 30-40 éves között van 3 pedagógus
  • 20-30 éves között van 1 pedagógus

Gyors számolással látható: ebben a tantestületben 32 szakemberre van szükség, hogy egyáltalán legyen elég tanár, aki írni-olvasni, számolni, alapismeretekre oktatja a diákokat. Levonhatóak a következtetések:

  • Jelenleg ebben az iskolában 75%-os a munkaerő feltöltöttség. Mivel a feladatokat kötelező ellátni, így minden egyes tanárnak a szerződésében vállalt munkáján túl még egyharmad állásnyi munkát is el kell végeznie ugyanannyi pénzért.
  • A 40+ kollégák fele el fog menni 10 éven belül nyugdíjba, merthogy ebbe a kategóriába tartozik 50+ és 60+ korosztály is. Tehát 10 éven belül lecsökken a tanerő létszáma ~16-re (legyünk optimisták, sikerül pár fő 20+ és 30+ tanárt felvenni), ami az eredeti 32 fős szükséglet 50%-a. Fokozatosan növekszik az egy tanárra jutó munka, és erre a pontra érve eléri a ‘két ember munkáját egy ember végzi’ szintre. Tarthatatlan.
  • A fokozatosan növekvő túlterhelés és alulfizetettség miatt a 20+ és 30+ tanárok, akik még képesek egy karrierváltásra, úgy hagyják majd ott az iskolát, mint a sicc.
  • Az iskolai közoktatás színvonala sosem látott mélységbe süllyed, ha egyáltalán kinyit az iskola. Aki tud, menekül belőle.
  • Mindez nem újkeletű, a rendszer már most is ott tart, hogy hiányzik belőle 25% fiatal munkaerő, és ez a hiány kiszámíthatóan nő, mivel a fiatalokat taszítja ez a pálya ilyen körülményekkel.

Pedig nem túl bonyolult megoldani egy olyan problémát, kizárólag az állami hatáskörébe tartozik. Egy kis pénz és szakértelem kéne hozzá, nem ostoba struccpolitika és hazug propaganda.

 

 


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük