2024.05.22.

Ami a kommunistáknál a kékcédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

A levélszavazatok azonnali megsemmisítését követelik ellenzéki pártok, miután kidobott, részben elégetett levélszavazatokat találtak Erdélyben, Marosvásárhely közelében egy illegális szemétlerakóban.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere csütörtökön a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy ez „az aljas politikai bűntett” ne maradjon következmény nélkül, az ellenzéki pártok a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordulnak, hogy vizsgálja ki az ügyet és hozzon olyan döntéseket, amely elejét veszi a további jogsértéseknek.

Szerinte most először van nyílt bizonyíték arra, hogy a Fidesz megalázza és kihasználja, politikai eszköznek tekinti a határon túli magyarokat. Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt és az ellenzéki pártok „elmennek a falig”, nem engedik meg, hogy a Fidesz és Orbán Viktor miniszterelnök – aki Putyin leghűségesebb tanítványa – elcsalja a választást – hangoztatta.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azt mondta, a levélszavazásról megjelenő délvidéki és erdélyi hírek is jelzik, hogy a Fidesz csalni akar a vasárnapi parlamenti választáson. Úgy fogalmazott, ami a kommunistáknál a kékcédula volt, az ma a Fidesznél a levélszavazat; „az, hogy a fideszesek fiatal demokratákból öreg bolsevikokká váltak, nem jogosítja fel őket arra, hogy az 1947-es kékcédulás választáshoz hasonló csalást hajtsanak végre”.

A Momentum képviseletében Orosz Anna, Újbuda alpolgármestere arról beszélt, hogy az, ami a Vajdaságban és Erdélyben történt a levélszavazatokkal erodálja a választásba vetett bizalmat és megalázó helyzetbe hozzák a határon túli magyarokat. Elmondta, hogy a Vajdaságban fideszes fiókszervezetek osztják ki a szerb posta helyett a levélszavazatokat, sőt a választóknak sokszor az ő jelenlétükben kell kitölteni azokat. Közölte, azt követelik a kormánytól, hogy egyenlő feltételeket biztosítson minden határon túli magyarnak a szavazásra.

 Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese emlékeztetett arra, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzetközi választási megfigyelői több választáson is felhívták a figyelmet arra, hogy a határon túliak levélszavazási rendszere nem biztonságos.

Hozzátette: a levélszavazással számos módon vissza lehet élni, a Fidesz például lehetővé tette, hogy a sérült borítékban érkező szavazatokat is megszámolják, vagy a választói névjegyzékben azok is szerepelnek, akik korábban regisztráltak, de azóta meghaltak és ha valaki megszerzi a borítékjukat, akkor azzal szavazhat.

Szerinte a Fidesz visszaél a határon túli magyarok szavazataival, a levélszavazást pedig szándékosan úgy építette ki, hogy támogassa és lehetővé tegye a választási csalást. Azt sürgette, hogy más módon biztosítsák a határon túli magyarok szavazati jogát. Az ellenzéki politikusok azt kérték, minél többen menjenek el vasárnap az ellenzékre szavazni, hogy ezzel kompenzálják a „megbuherált szavazatokat”.


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük