2024.06.12.

Átvegyék-e az ellenzéki képviselők a parlamenti mandátumot?

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Összességében elvesztette az Egyesült Ellenzék a 2022-es parlamenti választásokat, de megnyert 18 egyéni körzetet és 37 képviselőt listáról is küldhet a parlamentbe – már ha átveszik a mandátumokat a képviselők.

A választás utáni letargiában, tehetetlen dühben sokan fordultak abba az irányba: mivel nem sikerült megbuktatni Orbánt, szabotálni kell a Parlamentet, nem szabad átvenni a mandátumot, mert ezzel is a regnáló hatalmat legitimizálják. Meg különben is: aki ekkorát perecel, pedig bíztunk benne, annak nem jár milliós fizetés.

Nézzük meg, mi történik, ha valaki nem veszi át a mandátumát: egyéni körzeteben megismétlik a szavazást. Ha egy körzetben nyert az ellenzék egyéniben, de a választói akarattal mandátumot szerző képviselő végül nem veszi fel azt, akkor borítékolható, hogy: a nyertes, de mandátum híján vesztes képviselő nem fog újraindulni, hiszen legjobb esetben is ugyanez a helyzet áll fel a megismételt választás után, tehát egy új jelölttel kell nekifutni az időközi választásnak. Egy új jelölt alapvetően kevesebb eséllyel indul, mint egy már ismert, a lemondás miatt demoralizált ellenzéki szavazókból jó néhányan otthon maradnak, tehát ez a forgatókönyv önmagában feljavítja a fideszes induló esélyeit. Összefoglalva: egy fel nem vett mandátumból nagy eséllyel lesz fideszes mandátum egy megismételt választáson.

Hogy mi értelme felvenni a mandátumot? Bizonyosan nem az, hogy a parlamenti vitákon és szavazatokon el fog tudni érni valamit azt ellenzék – erre eddig sem volt jó. Amire viszont nagyon is: a megválasztott országgyűlési képviselőknek rengeteg mindenhez joguk van, amivel élnek is: így derült ki ezer meg ezer Fidesz stikli, gondoljunk csak a letelepedési-kötvény bizniszre, vagy a Hadházy-féle leleplezésekre. Ha nem lennének parlamenti képviselők, jelentősen lecsökkenne a NER-ről tudható információk köre.

A mandátumokkal pedig egy képviselői fizetésen kívül más is jár: 5 fő felett frakció alakítható, amelyhez a törvények szerint – egyenlőre – erőforrások is járnak, pártfinanszírozáson túl például munkavállalói státuszok: ügyintézők, szervezők, szakértők, tanácsadók. Mindez fontos erőforrása az ellenzéknek, mert ne legyenek illúzióink, a politizálás is olyan munka, amit fizetés ellenében végeznek az ágazat munkavállalói. Ha nem kapnak fizetést a politikusok, nem fognak napi 8-12 órában politizálni, hanem valamilyen más munkával tartják magukat fenn ugyanabban az időben.

Szóval a csalódott, dühös vagdalkozáson túl kell lépni és megérteni, hogy az ellenzéki képviselőknek fel kell venniük a mandátumukat. Elengedhetetlen feltétel ez annak, hogy Orbánnak legyen ellenzéke, hogy legyenek információk a NER belső működéséről, és hogy legyen olyan ember, aki főállásban kiáll az autoriter állammal szemben. Nem utolsó sorban pedig: ezeket a képviselőket is a népakarat választotta ki, azok az emberek, akiket nem tudott megvezetni a Fidesz – erős megbízás ez jelen esetben arra, hogy harcoljatok értünk.

Úgyhogy tessék átvenni a mandátumot és kivont szabjával küzdeni a NER ellen az elkövetkező 4 éveben, Titeket bíztunk meg ezzel a feladattal!

 

 

 


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük