2024.06.12.

Gyurcsány tartja a szavát: megszellőztette, hogy lesz LMP frakció

Az Euró méter a legfrissebb ellenzéki hang. Kérjük segítse portálunk indulását és csatlakozzon facebook oldalunkhoz. Mutassuk meg, hogy nem csak Orbánéknak van hangjuk, hanem nekünk is.

Kattintson a csatlakozáshoz ide.

Oszd meg másokkal is

Hivatalosan is véget értek szombaton az országgyűlési választások, most már biztosan tudni, hogy helye lesz az ellenzéknek az Országgyűlésben. A nagy kérdés is eldőlni látszik, hogy lesz-e önálló frakciója az LMP-nek.

Az ellenzéki lista összeállításakor sok szempontnak kellett megfelelni: az egyik ilyen nehéz feltétele volt az LMP-nek, hogy mindenképp szeretnének legalább 5 képviselőt, amivel már frakciót alakíthatnak. Mivel úgy számoltak, hogy listáról legalább 3 képviselő bejut és Csárdi Antal körzetét elhozzák, viszont minden más bizonytalan, így azt kérték: ha nincs meg az 5. képviselőjük egyéniben vagy listáról, a többi párt garantáljon még egy listás helyet nekik. Nagy fejtörést okozott ez a feltétel, de végül Gyurcsány Ferenc átvágta ezt a csomót: megígérte az LMP-nek, hogy ebben az esetben a DK átad egy bejutó listás helyet.

A választáson az LMP összesen 4 helyet szerzett, ami kevés a frakció alakításhoz, így Gyurcsányra került a sor, aki úgy tűnik, tartja a szavát. Az alábbi posztot tett közzé a képviselőjelöltek fotójával: „Ők mentek az első sorban. Ők voltak a DK képviselőjelöltjei. Mára sokan képviselők közülük, tizenöt fős frakciónk tagjai.”

Számoljunk egy kicsit: a DK egyéniben 4 helyet hozott el, tehát a 15 fős frakcióhoz 11 képviselő fog listáról érkezni. Az ellenzéki listáról 38-an fognak beülni a Parlamentbe, amiből 12 DK-s jelölt volt, amivel összesen 16 fős lenne a DK-s képviselőcsoport. Látható a differencia: a DK-nak járó képviselői helyek közül 1-el kevesebbet jelentett be Gyurcsány, tehát állja a szavát: az LMP fog kapni még egy képviselői mandátumot.

Nagy gesztus ez a legnagyobb ellenzéki párttól – a DK nem csak a szavak szintjén, a valóságban is az ellenzék összetartásán dolgozik.

 

 

 


Oszd meg másokkal is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük